نصب و راه اندازی مخازن کرایوژنیک
مخازن کرایوژنیک در صنایع تولید گاز از تجهیزات بسیار مهم به حساب میآیند. گازهایی چون نیتروژن، اکسیژن، کربن دی اکسید، هلیوم و سایر گازهای ارزشمند و کاربردی در صنعت و مصارف نیازمند به گاز مایع شده که سرد و تحت فشار است، با سردسازی در مخازن کرایوژنیک و با توجه به فشار وارده ناشی از گاز موجود در مخزن و دمای تبخیر هرکدام از این گازها برای مصارف گوناگون تفکیک، نگهداری و مصرف میشود.
روش قدیمی نگهداری اکسیژن، کپسولهای معمولی بودند که نیاز به تعویض و شارژ مجدد و… داشتند و دردسرهای زیادی درست میکردند. برای حل کردن این مشکل از مخازن کرایوژنیک استفاده میکنند ولی این مخازن به علت اینکه گاز فشرده در آنها قرار میگیرد و دمای این گازها خیلی کمتر از محیط اطراف است، طراحی خیلی حساسی داشته و علاوه بر جنس و طراحی خود مخزن که خیلی مهم است و باید عایق و از جنس خاصی باشد، محل قرارگیری و پایداری آنها نیز امری مهم است. چرا که اگر در هنگام زلزله هر گونه فشار و ضربهای به آنها وارد شود باعث انفجار شده و علاوه بر اینکه خود انفجار خسارتهای غیر قابل جبرانی را به عمل میآورد، مشکل اکسیژن در این برحه بسیار ضروری است و در همین سانحهها است که احتیاج به اکسیژن ضرورت بیشتری پیدا میکند
به همین دلیل اگر فرض کنیم این مخازن داخل زمین جایگذاری میشوند و اطراف آنها را دیوارهی خاکی احاطه میکند، هنگام زلزله اگر دیوارهی خاکی به سمت مخزن حرکت کند، به مخزن فشار وارد کرده و باعث انفجار آن میشود به همین دلیل طراحی دیوار حائل برای آنها امری ضروری است
همچنین اگر این مخازن روی زمین نصب شوند چون سازههای بسیار حساسی هستند، طراحی فونداسیون آنها امری بسیار مهم است و باید به آن دقت ویژه شود
استفاده به جا و اصولی از فونداسیون مخزن در مستحکم سازی امری بسیار ضروری است. در حقیقت محکم بودن فونداسیون ها نقش بسیار اساسی را در استحکام مخازن دارند. امروزه فونداسیون های مختلفی طراحی می شوند که با توجه به نوع هر مخزنی از آن ها استفاده می کنند. عواملی که در طراحی فونداسیون مخازن باید مورد توجه قرار بگیرد شامل شرایط آب و هوایی منطقه، موقعیت جغرافیایی، نوع خاک و همچنین مقدار وزن وارده از مخزن به زمین می شود.
مخازن کرایوژنیک دو نوع هستند: ۱. قابل حمل ۲. ثابت
نوع قابل حمل آن برای انتقال گازهای فشرده به انواع مخازن ثابت ساخته میشود و در طراحی آن بار، دینامیکی مد نظر گرفته میشود.
نوع ثابت آن از دو مخزن داخلی و خارجی تشکیل شده است. جنس مخزن داخلی آن که با گاز فشرده در ارتباط است از جنس استیل ضدزنگ و مخزن خارجی آن از جنس فولاد کربن است. این مخزن باید کاملا عایق باشد و کمترین تبادل دما با محیط اطراف را داشته باشد.
این مخازن به صورت عمودی نصب میشوند و شیرآلات و تجهیزات جانبی نیز روی آنها برای کنترل عملکرد و کمک به بهتر شدن، نصب میشود. این شیرآلات و وسایل جانبی عمدتا چهار وظیفه دارند که شارژ نمودن مخزن، میزان ورود مایع به آن، برداشت از مخزن و کنترل ایمنی مرتبط با عملکرد مخزن است.
در استفاده از مخازن کرایوژنیک لازم است اصول خاصی رعایت شود. کاربرد مورد نظر تعیین میکند که نیاز به تجهیزات جانبی چون مبدل حرارتی یا تبخیرکننده داریم یا خیر.در شرکت توسعه گاز نقشهکشی و نظارت بر انجام فونداسیون، توسط مهندسین خبره انجام میگیرد. باز هم کاربرد مدنظر استفاده از لوله تک یا دوجداره درپایپینگ از محل استقرار مخزن تا نصب را تعیین میکند. شارژ مخزن نیز متناسب با ظرفیت نامی و سپس عملیاتی آن خواهد بود.
از خلوص و سلامت مایعی که درون مخزن قرار میگیرد لازم است مطمئن شویم چرا که در صورت وجود هرگونه آلودگی حتی جزیی به آن آسیب وارد می شود.
و در ادامه بخوانید»»» آشنایی بیشتر با مخازن کرایوژنیک توسعه گاز و مشخصات فنی و ظرفیت مخازن و…